Co je SERP visibility

Naposledy změněno: 05.10.2022
Doba čtení: 1 min
Štítky:

Pozice ve vyhledávačích jsou jedna věc, ale jak si udržovat přehled nad jejich vývojem, když jich máte stovky nebo tisíce? V takovém případě vám ani souhrnná změna pozic nic neřekne, jelikož nevíte, jestli šlo o propad na důležité dotazy s vysokou hledaností z předních pozic nebo jestli šlo o nehledané dotazy a propady z 50. na 60. pozici.

Přesně z toho důvodu Marketing Miner používá metriku SERP visibility, která vyjadřuje odhadovanou návštěvnost, kterou mohou měřené dotazy přinášet.

Vyzkoušejte Marketing Miner nyní:

Jak se počítá SERP visibility?

Tato metrika vyjadřuje odhadovanou měsíční návštěvnost z měřených dotazů projektu. Vypočítává se jako poměr mezi hledaností dotazu a mírou prokliku pozice, na které se nachází.

Výstupem u projektů je tedy metrika, která reflektuje výkyvy pozic na základě jejich potentciálu. Propad z 1. na 3. pozici ve výsledcích vyhledávání u hledaného dotazu tak má mnohem větší dopady na metriku SERP visibility než propad z 50. na 53. pozici.

Jak jste vypočítali CTR pozic?

Míru prokliku z jednotlivých pozic ve výsledcích vyhledávání jsme odhadovali na základě zahraničních průzkumů. Ty se snažili na základě dostupných dat odhadovat CTR pozic ve výsledcích vyhledávání.

Výstupem je následující tabulka, zobrazující odhadovanou míru prokliku jednotlivých pozic ve vyhledávačích:

Výše uvedená tabulka slouží pro výpočet SERP visibility score. Tedy v případě, že má dotaz hledanost 100 a web projektu se nachází na první pozici, připočítá se SERP visibility k projektu jako:

100 * 0.1935 = 19.35

První pozice na daný dotaz vám tedy přinese téměř 20 návštěv měsíčně a přesně o toto číslo se v takovém případě zvedne metrika SERP visibility.

Jak používat SERP visibility?

Tuto metriku naleznete na přehledu projektu a vyjadřuje, jak si web vede ve výsledcích vyhledávání. Dá se skrze ni tedy měřit dopady vašich SEO aktivit bez nutnosti kontroly pozic a přínosu jednotlivých dotazů.

Byl tento článek užitečný?
Ne

Další články

Předchozí: Seznam rozšíření SERP na Google
Další: Co je crawl budget
Máte otázku? Prohledejte naši nápovědu.